Sollicitatie Tips

Tien Sollicitatie tips ter voorbereiding van jouw gesprek

  1. Timing. Plan een vroege aankomst om rekening te houden met eventuele vertragingen. Ben je veels te vroeg, verken dan de omgeving van jouw mogelijk nieuwe werkplek.
  2. Kleding. Kleed je gepast; in development is een 3-delig pak niet perse vereist, maar stem het wel af op de bedrijfscultuur. Ben je niet zeker, dan liever te formeel dan informeel.
  3. Achtergrond. Doe van te voren onderzoek naar het bedrijf. Denk hierbij aan opmerkelijke of spraakzame projecten, bedrijfscultuur en andere eigenschappen. Zoek het relevante personeel op Linkedin, en dan vooral degenen met wie jij het gesprek hebt.
  4. Oefenen. Doe een ‘proefgesprek’ met vriend(in), familie of collega. Denk hierbij aan zaken zoals; waarom jij bij dit bedrijf wilt werken, waarom je juist in deze functie wilt werken, en wat jou motiveert.
  5. Mijlpalen. Zorg dat je minstens drie projecten of werkzaamheden in gedachten hebt waar je zelf om persoonlijke redenen trots op bent, en dat je kan uitleggen wat jouw rol was en waarom deze voor jou zo kenmerkend waren.
  6. Voorbeelden. Heb je een portfolio of voorbeeld code, neem deze mee. De werkgever moet vanuit praktisch oogpunt weten wat voor kwaliteit hij met jou in huis haalt.
  7. Kwaliteiten. Denk na over drie sterke punten van jezelf zowel als werknemer of developer. Bedenk bij elk van die punten een situatie waarbij juist die sterke eigenschap verantwoordelijk was voor het succes van het project.
  8. Verbeterpunten. Denk ook na over drie zwakke eigenschappen van jezelf als werknemer of developer. Het is belangrijk dat je niet alleen kan identificeren wat deze zijn, maar ook kan aangeven hoe je hier bewust mee om gaat en deze verbetert.
  9. Oogcontact. Maak oogcontact met degene waar je mee op gesprek bent. Je komt hier open, eerlijk en zelfverzekerd mee over.
  10. Vragen. Door vragen te stellen toon je interesse. Daarnaast kan je op deze manier erachter komen of het bedrijf jou bevalt.